Είναι γνωστό ότι όσο μεγαλώνουμε το δέρμα μας, μιας και πρόκειται άλλωστε για το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας, ακολουθεί τη διαδικασία γήρανσης του υπόλοιπου οργανισμού. Υπάρχουν όμως συνθήκες, επιλογές και συμπεριφορές μας που “εξωθούν” το δέρμα μας να γερνάει γρηγορότερα, κάνοντάς μας να φαινόμαστε μεγαλύτεροι από την πραγματική μας ηλικία.
Η δερματική γήρανση χωρίζεται στην ενδογενή, η οποία περιλαμβάνει τις μεταβολές εκείνες που τελούνται στο δέρμα μας ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής του ωρίμανσης (π.χ λέπτυνση του πάχους του, μείωση του κολλαγόνου και του υαλουρονικού του οξέος, του αριθμού των τριχών και των ιδρωτοποιών του αδένων, λέπτυνση και διάσχιση των νυχιών…) και την εξωγενή γήρανση, κατά την οποία λαμβάνουν χώρα μεταβολές στο δέρμα που προκαλούνται από την επίδραση διαφόρων εξωτερικών παραγόντων πάνω του (π.χ ξηροδερμία, δυσχρωμίες, βαθιές ρυτίδες, φαγέσωρες, ευρυαγγείες, λεπτό-ατροφικό-ανελαστικό δέρμα με κιτρινωπή χροιά, κουρασμένη και θαμπή όψη…).
Οι σημαντικότεροι από τους εξωτερικούς αυτούς παράγοντες που επιδρούν στο δέρμα μας και το γερνούν είναι η έκθεση στο ηλιακό φως, το κάπνισμα, η περιβαλλοντική μόλυνση, η κατανάλωση ζάχαρης, η έλλειψη ύπνου κτλ. Ο ήλιος όμως κρατά τα σκήπτρα στην επιτάχυνση του ρολογιού. Αν σκεφτεί κανείς ότι το δέρμα μας έχει μια μάλλον “ενοχλητική” ιδιότητα, να “μην ξεχνάει” πως του φερθήκαμε. Εμφανίζει δηλαδή τη λεγόμενη ΄΄αθροιστική ιδιότητα’’, όσων αφορά στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο ήλιος και η υπεριώδης του ακτινοβολία. Αυτό σημαίνει ότι οι συνήθειες και οι συμπεριφορές μας στο παρόν και στο παρελθόν αθροίζονται και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό, την υγεία και την αισθητική κατάσταση του δέρματός μας στο μέλλον. Ένα ηλιοκαμένο σώμα είναι ελκυστικό αλλά πόσο ελκυστικό μπορεί να είναι ένα φωτογηρασμένο, ένα κυριολεκτικά ηλιο-καμένο δέρμα, γερασμένο πριν την ώρα του;
Η λύση δεν είναι φυσικά η παντελής αποφυγή του ήλιου, ο οποίος έχει και ευεργετικές άλλωστε επιδράσεις (π.χ παραγωγή βιταμίνης D), αλλά η συνετή (όχι παρατεταμένη και στις μεσημβρινές ώρες) έκθεση καθώς και η ορθή χρήση του κατάλληλου, για τον καθένα, αντηλιακού.
Μη διστάσετε λοιπόν να ρωτήσετε γι’αυτό το δερματολόγο σας, ως το μόνο αρμόδιο να σας πληροφορήσει σωστά, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν και το ιατρικό σας ιστορικό. Μην ξεχνάτε ότι ακόμη και το εξαιρετικότερο αντηλιακό της αγοράς δεν ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους. Για παράδειγμα σ’ ένα λιπαρό δέρμα η αίσθηση που θα άφηνε ένα αντηλιακό σε μορφή κρέμας θα ήταν πιο βαριά ή σ’ ένα δέρμα με ακμή πιθανόν και να την επιδείνωνε. Επίσης ένα δέρμα με λεύκη, δερματικό λύκο ή άλλες επιδεινούμενες από τον ήλιο χρόνιες δερματοπάθειες θα επωφελούνταν περισσότερο από αντηλιακά με ένδειξη ανάλογη.
Κλείνοντας λοιπόν και επειδή μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, παρατηρείστε την εντυπωσιακή εικόνα που δημοσίευσε ένα αμερικάνικο πανεπιστήμιο λίγα χρόνια πριν (Northwestern University) και απεικονίζει έναν συνταξιούχο επαγγελματία οδηγό φορτηγού. Η αριστερή πλευρά του προσώπου του άνδρα (λόγω της συχνής ηλιοέκθεσης) μοιάζει πολλά χρόνια γηραιότερη από τη δεξιά, η οποία εμφανίζει τη φυσιολογική γήρανση (ενδογενή). Και το ερώτημα είναι: με ποια από τις δύο πλευρές θα θέλαμε να μοιάζει το πρόσωπό μας;
Πριν λοιπόν απευθυνθούμε στο δερματολόγο προκειμένου να διορθώσουμε τις επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα μας ας έχουμε δείξει όση περισσότερη φροντίδα μπορούμε στο σύνορο που μας διαφοροποιεί και μας προστατεύει από το περιβάλλον, στο δέρμα μας.