Ο ήλιος είναι πηγή ζωής, χαράς και διασκέδασης. Επίσης ενεργοποιεί την παραγωγή της βιταμίνης D στο δέρμα παιδιών και ενηλίκων, γεγονός που για τα παιδιά είναι ακόμα σημαντικότερο αφού η βιταμίνη αυτή βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην ομαλή ανάπτυξή τους.
Όταν όμως η έκθεσή μας στον ήλιο δε γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένους απλούς κανόνες τότε μπορεί να μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Το ηλιακό έγκαυμα, η φωτογήρανση, οι προκαρκινικές βλάβες και ο καρκίνος του δέρματος είναι μερικά από αυτά.
Όσον αφορά στο ηλιακό έγκαυμα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι αποτελεί στην πραγματικότητα τραυματική αντίδραση του δέρματος στο φως του ήλιου. Ο όλος μηχανισμός δημιουργίας του πυροδοτείται από την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο γενετικό υλικό των κυττάρων του δέρματός μας, δηλαδή στο DNA τους.
Εμφανίζεται αρχικά κοκκίνισμα στο δέρμα που εντείνεται για τις επόμενες 6-12 ώρες. Εντοπίζεται στα ακάλυπτα από ρούχα σημεία του σώματος. Υπάρχει συνοδό αίσθημα φαγούρας ή τσουξίματος που επιδεινώνεται για το επόμενο 24ωρο. Όσο μεγαλύτερη ήταν η έκταση στον ήλιο τόσο περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα θα υπάρχουν:
i) Πρήξιμο του δέρματος κατά τόπους
ii) Φουσκάλες διαφόρων μεγεθών
iii) Πόνος στο δέρμα
iv) Πονοκέφαλος
v) Κακουχία
vi) Πυρετός
vii) Ρίγη
viii) Ναυτία
Το ελαφρύ μαύρισμα μπορεί τελικά να προστατεύσει εν μέρει από το ηλιακό έγκαυμα. Όμως ο κίνδυνος καταστροφής κυττάρων του δέρματος συνεχίζει να υφίσταται και με αυτό. Με άλλα λόγια κανένα μαύρισμα δεν είναι απολύτως υγιές. Αντίθετα είναι ο τρόπος που έχει το δέρμα μας να μας πληροφορήσει ότι κύτταρά του έχουν καταστραφεί ή υποστεί βλάβες λόγω της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Εξαναγκάστηκε δηλαδή το δέρμα να μαυρίσει προκειμένου να προστατευθεί.
Μπορεί το μαυρισμένο δέρμα στις μέρες μας να θεωρείται ‘’ελκυστικό αισθητικό πρότυπο’’ αλλά σε κανέναν δε θα άρεσε να υποστεί ο ίδιος κάποια από τις επιπτώσεις της υπέρμετρης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Σύμφωνα με πολλές έρευνες η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για το 90% των δερματικών καρκίνων. Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι όσο δεν προσαρμοζόμαστε στα νεότερα δεδομένα της έντασης της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας, τα παιδιά μας θα κινδυνεύουν 3 φορές περισσότερο από ότι οι γονείς μας από το μελάνωμα (να σημειωθεί ότι όταν λέμε μελάνωμα εννοούμε την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και όχι οποιαδήποτε σκούρη κηλίδα τους δέρματός μας). Η πρόκληση ηλιακών εγκαυμάτων μέχρι την ηλικία των 20 ετών μπορεί να διπλασιάσει το κίνδυνο δημιουργίας μελανώματος.
Εκτεθείτε λοιπόν στον ήλιο λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις οδηγίες του δερματολόγου σας. Έτσι ο ήλιος θα παραμείνει φίλος σας. Για παράδειγμα:
i) Αποφύγετε την έκθεση μεταξύ 11:00 – 16:00
ii) Χρησιμοποιείτε αντηλιακά που προστατεύουν και από τη UVA και από τη UVB ακτινοβολία
iii) Εφαρμόστε τα σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές χωρίς να ξεχνάτε τα αυτιά, τη μύτη, τη φαλάκρα, τον αυχένα και τα δάχτυλα (χεριών, ποδιών)
iv) Ανανεώνετε περίπου κάθε 2ωρο ή και συχνότερα εφόσον μπαινοβγαίνετε στη θάλασσα
v) Αντηλιακό χρειάζεται ΚΑΙ κατά τις καθημερινές μας δραστηριότητες
vi) Αποφύγετε την παρατεταμένη παραμονή κάτω από τον ήλιο χωρίς τη χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου
vii) Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε άφθονα υγρά