1)Τι είναι η ακμή?
Πρόκειται για πολυπαραγοντική φλεγμονώδη νόσο του δέρματος που είναι συχνότερη στην εφηβική ηλικία.
2)Αρκεί η καλή καθαριότητα του δέρματος για την αντιμετώπιση της ακμής?
Η ακμή δε θεωρείται πια νόσος προκύπτουσα από ελλιπή καθαριότητα του δέρματος. Η υπερπαραγωγή σμήγματος, η φλεγμονή του σμηγματογόνου αδένα, η απόφραξη του εκφορητικού του πόρου και η ύπαρξη του προπιονικού βακτηριδίου συμβάλλουν στην εμφάνιση και τη διατήρηση της νόσου. Σύμφωνα με τα ανωτέρω λοιπόν η χρήση μόνο ενός καθαριστικού προϊόντος κάθε άλλο παρά μπορεί να θεραπεύσει την ακμή.
3)Για ποιο λόγο κάποιοι έχουν πιο ήπιο και άλλοι σοβαρότερο πρόβλημα ακμής?
Η ακμή είναι πολυπαραγοντική νόσος. Η υπερπαραγωγή σμήγματος και η απόφραξη του πόρου του σμηγματογόνου αδένα, η φλεγμονή που αναπτύσσεται εντός αυτού, το προπιονικό βακτήριο παίζουν το ρόλο τους λίγο ή πολύ σε όλους. Επιπρόσθετα η κληρονομική προδιάθεση για εμφάνιση της νόσου, οι ορμονικές διαταραχές, η χρήση ακατάλληλων δερμοκαλλυντικών προϊόντων και η κακή συνήθεια να πειράζει κανείς τα σπυριά του, εξατομικεύουν το πρόβλημα. Άλλωστε υπάρχουν αρκετές διαφορετικές μορφές της νόσου (κοινή ακμή, οζοκυστική ακμή, ακμή των ενηλίκων γυναικών, τροπική ακμή, θερινή ακμή, κεραυνοβόλος ακμή, συρρέουσα ακμή, νεογνική και βρεφική ακμή, τραυματική ακμή των νεαρών κοριτσιών, ακμή από φάρμακα, ακμή από καλλυντικά και επαγγελματική ακμή) γι’ αυτό και η ΕΓΚΑΙΡΗ (βασικό για την αποτελεσματικότερη θεραπεία και τελικά τη γρηγορότερη λύση του προβλήματος) εξέταση από το ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ (αυτός και μόνο μπορεί να κατηγοριοποιήσει τη μορφή της νόσου και να συνταγογραφήσει την ιδανικότερη για κάθε περίπτωση θεραπεία) είναι το Α και το Ω για ένα υγιές και όμορφο δέρμα.
4)Τι είναι τα μαύρα στίγματα / μπιμπίκια?
Ονομάζονται αλλιώς φαγέσωρες και είναι το πρώτο στάδιο της ακμής. Διακρίνονται στους λευκούς και τους μαύρους (κοινώς μαύρα στίγματα). Αν δεν πάρει κανείς στα σοβαρά την εμφάνισή τους το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξει αργά ή γρήγορα σε μια πιο σοβαρή και επίμονη μορφή ακμής.
5)Εμφανίζεται ακμή σε ενήλικες?
Ένας από τους πολλούς τύπους της νόσου είναι και αυτή που εμφανίζεται σε ενήλικες, κυρίως γυναίκες. Παράγοντες όπως οι ορμονικές διαταραχές, η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων και το στρες μπορεί να οφείλονται για την εμφάνισή της. Και σε αυτόν τον τύπο ακμής βασική είναι η έγκαιρη έναρξη θεραπείας από το δερματολόγο προκειμένου να απαλλαγεί κανείς τόσο από τη νόσο όσο και από τα ενοχλητικά σημάδια και τις ουλές που αφήνει πίσω της.
6)Παίζει ρόλο η διατροφή στην ακμή?
Παλαιότερα πιστεύονταν ότι τροφές όπως η σοκολάτα, το χοιρινό και το αυγό επιδεινώνουν την ακμή. Αυτό όμως δε φαίνεται να αποδεικνύεται από σχετικές ιατρικές μελέτες. Αντίθετα η μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών φάνηκε να επιδεινώνει τις βλάβες της νόσου. Παρόλα αυτά η εξατομίκευση ισχύει και εδώ γι’ αυτό αν κανείς έχει παρατηρήσει επανειλημμένα επιδείνωση της νόσου μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, καλό είναι να τις περιορίζει.
7)Πως μπορεί κανείς να απαλλαγεί από τα σημάδια και τις ουλές της ακμής?
Αυτά αποτελούν την απόδειξη της ύπαρξης της ακμής στο παρελθόν κάποιου. Όσο κανείς καθυστερεί τη θεραπεία της νόσου τόσο περισσότερο αυξάνει το ρίσκο των μόνιμων ατελειών. Για την ελαχιστοποίησή τους λοιπόν θα πρέπει να αποφεύγεται η τριβή της πάσχουσας περιοχής και ο τραυματισμός των βλαβών. Επίσης η κατάλληλη τοπική ή και από του στόματος θεραπεία, οι θεραπείες με Dermapen, τα χημικά peelings και τα peelings κρυστάλλων μπορούν να βοηθήσουν προς την ίδια κατεύθυνση. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ειδικά lasers με πολύ καλά αποτελέσματα.